Odla tomater på din kolonilott: Från planta till skörd

Odla tomater på din kolonilott: Från planta till skörd

Tomater är en favorit för många odlare och är både lättodlade och otroligt välsmakande. Här på Kolonilotten vill vi hjälpa dig att lyckas med dina tomatodlingar från början till slut. I detta inlägg kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att odla tomater på din kolonilott.

Välj rätt sort

Det första steget i din tomatodlingsresa är att välja rätt sort. Det finns många olika sorter som lämpar sig för olika typer av odlingsförhållanden. Här är några populära tomatsorter att överväga:

 • Cherry-tomater: Små och söta, perfekta för sallader.
 • Plommontomater: Lite större och köttigare, idealiska för såser.
 • Bifftomater: Stora, saftiga och utmärkta för att äta färska.

Att välja en sort som passar dina smakpreferenser och odlingsförhållanden är avgörande för en framgångsrik skörd.

Förbered jorden

Tomater trivs i näringsrik och väldränerad jord. Innan du planterar dina tomater, bör du förbättra din jord med kompost eller välbrunnen gödsel. Detta kommer att säkerställa att dina plantor får alla nödvändiga näringsämnen de behöver för att växa.

 1. Gräv upp jorden på din kolonilott och ta bort eventuella ogräs.
 2. Tillsätt organisk material som kompost eller gödsel.
 3. Blanda jorden ordentligt för att säkerställa att näringsämnena fördelas jämnt.

Plantering

När du har förberett jorden är det dags att plantera dina tomatplantor. Om du har förgrott tomater inomhus, är det viktigt att härda plantorna innan de planteras utomhus. Detta innebär att gradvis vänja dem vid utomhusklimatet genom att sätta ut dem under dagen och ta in dem på natten i ungefär en vecka.

När du planterar, följ dessa steg:

 1. Gräv ett hål som är tillräckligt stort för att rymma plantans rotklump.
 2. Placera plantan i hålet och fyll på med jord, tryck försiktigt ner för att undvika luftfickor.
 3. Avståndet mellan plantorna bör vara cirka 50-70 cm för att säkerställa att de får tillräckligt med utrymme att växa.

Skötsel och vattning

Tomatplantor behöver regelbunden vattning, speciellt under torra perioder. Här är några tips för att säkerställa att dina tomater får rätt mängd vatten:

 • Vattna djupt: Hellre en rejäl vattning några gånger i veckan än småskvättar varje dag.
 • Undvik fukt på bladen: Vattna vid basen av plantan för att undvika att bladen blir blöta och därmed minska risken för sjukdomar.
 • Mulchning: Lägg ett lager mulch runt plantorna för att behålla fukten i jorden och minska ogräs.

Gödsling

För att dina tomatplantor ska ge riklig skörd behöver de regelbunden gödsling. En bra tomatgödsel innehåller kväve, fosfor och kalium i rätt proportioner. Följ tillverkarens anvisningar för dosering och frekvens.

Uppbindning och stöd

Tomatplantor blir höga och tunga, särskilt med frukt på. Därför är det viktigt att ge dem stöd för att undvika att stjälkarna bryts. Du kan använda tomatburar, bambupinnar eller specialgjorda tomatstöd. Bind upp plantorna försiktigt med mjukt snöre eller växtclips.

Skadedjursbekämpning

Håll ett öga på potentiella skadedjur som kan angripa dina tomatplantor. Använd naturliga metoder för skadedjursbekämpning som du tidigare har lärt dig här på Kolonilotten. Till exempel kan du använda neemolja eller såpvatten för att bekämpa bladlöss och spinnkvalster.

Skörd

Tomaterna är redo att skördas när de är fullt färgade och lätt lossnar från plantan. Plocka dem varsamt för att undvika att skada plantan. Njuta sedan av dina hemodlade, smakrika tomater i sallader, såser eller bara rakt av!

Vi hoppas att dessa tips kommer att hjälpa dig att få en lyckad tomatskörd på din kolonilott. Lycka till med odlingen och håll utkik efter fler odlingsråd här på Kolonilotten!

Skriv en kommentar

Odla potatis på din kolonilott: Från knöl till skörd

Odla potatis på din kolonilott: Från knöl till skörd

Odling av potatis på din kolonilott kan vara både givande och relativt enkelt. Potatis är en av de mest populära grönsakerna att odla eftersom den inte bara är näringsrik utan också kan lagras under längre perioder. I det här inlägget går vi igenom steg för steg hur du odlar potatis från knöl till skörd. Varför odla potatis? Potatis är en mångsidig gröda som kan odlas i de flesta jordtyper och kli…

Visa hela inlägget
Tio enkla tips för att maximera din skörd på kolonilotten

Tio enkla tips för att maximera din skörd på kolonilotten

Att skörda din egen mat är en trevligt och givande sätt att engagera sig i trädgårdsarbete. Men det kan vara frustrerande när du inte får den skörd du hoppas på. Här kommer tio enkla tips för att maximera din skörd på kolonilotten. 1. Välj rätt grödor för din region Så viktigt det är att välja grödor du tycker om att äta, är det lika viktigt att välja grödor som trivs i din region. Vissa växter tr…

Visa hela inlägget
Att odla vitlök på din kolonilott: En praktisk guide

Att odla vitlök på din kolonilott: En praktisk guide

Vitlök är en suverän grönsak att odla på din kolonilott. Den tar inte mycket plats, är lätt att odla och har en stor mängd användningsområden i köket. Dessutom bidrar den till att hålla skadedjur borta från dina andra grödor. Steg 1: Rätt tid att sätta vitlök Den bästa tiden att plantera vitlök är på hösten, oftast i oktober eller november. Om du planterar dem på hösten kommer de att skjuta skott …

Visa hela inlägget
Odla egna kryddor på kolonilotten: En steg-för-steg guide

Odla egna kryddor på kolonilotten: En steg-för-steg guide

Hej alla kolonilottälskare! Det är inte bara frukt och grönt som kan odlas i er lilla trädgård, men också kryddor. Att odla egna kryddor kan vara både roligt och givande. De ger inte bara fräschör till era recept, men också en härlig grön touch till lotten. Här är en steg-för-steg guide för hur ni kan odla egna kryddor på kolonilotten. Steg 1: Välj era kryddor Det första steget mot en framgångsrik…

Visa hela inlägget
Odla egen grönska: En guide för nybörjare på kolonilotten

Odla egen grönska: En guide för nybörjare på kolonilotten

Att odla sin egen mat på en kolonilott är inte bara givande och roligt, det är också ett utmärkt sätt att äta bra och billigt. Om du är nybörjare och inte vet var du ska börja, oroa dig inte! Här kommer en grundläggande guide för att komma igång med trädgårdsarbete på din kolonilott. Välj rätt grödor Börja med att välja rätt grödor. För en nybörjare kan det vara bra att börja med grönsaker som är …

Visa hela inlägget
Att odla vinbär på din kolonilott: En steg-för-steg guide

Att odla vinbär på din kolonilott: En steg-för-steg guide

Vinbär är en storfavorit som både går att odla i kruka och direkt i jorden. De är rika på C-vitamin och går utmärkt att frysa in för senare användning. I denna guide ger vi dig en steg-för-steg genomgång av hur du odlar vinbär på din kolonilott. Valet av Vinbär Först och främst behöver du välja vilken typ av vinbär du vill odla. De mest populära sorterna i Sverige är röda, svarta och vita vinbär.…

Visa hela inlägget