Odla potatis på din kolonilott: Från knöl till skörd

Odla potatis på din kolonilott: Från knöl till skörd

Odling av potatis på din kolonilott kan vara både givande och relativt enkelt. Potatis är en av de mest populära grönsakerna att odla eftersom den inte bara är näringsrik utan också kan lagras under längre perioder. I det här inlägget går vi igenom steg för steg hur du odlar potatis från knöl till skörd.

Varför odla potatis?

Potatis är en mångsidig gröda som kan odlas i de flesta jordtyper och klimat. Den kräver minimal skötsel men ger en riklig skörd om den tas om hand på rätt sätt. Dessutom är hemodlad potatis ofta godare än den du köper i butiken, och du får möjlighet att prova olika sorter som kanske inte finns i handeln.

Förberedelse av jorden

För att odla potatis på din kolonilott behöver du först förbereda jorden. Potatis trivs bäst i väl-dränerad jord med mycket organiskt material. Följ dessa steg för att förbereda din jord:

 1. Testa pH-värdet: Potatis trivs bäst i jord med ett pH-värde mellan 5,0 och 6,0. Du kan använda ett enkelt pH-testkit för att kontrollera pH-värdet. Är pH-värdet högre kan du tillsätta torv eller svavel för att sänka det.
 2. Tillsätt kompost: Blanda in mycket kompost eller väl förmultnad gödsel i jorden. Detta hjälper till att förbättra jordstrukturen och tillför näringsämnen.
 3. Lossa jorden: Lossa jorden till ett djup av 20-30 cm för att rötterna ska kunna utvecklas ordentligt.

Välj rätt potatissort

Det finns många olika potatissorter, så välj en sort som passar dina behov och smak. Här är några populära sorter:

 1. 'Amandine': En tidig sort med smörig smak och fast konsistens.
 2. 'King Edward': En allroundsort som fungerar bra för både kokning och ugnsbakning.
 3. 'Yukon Gold': Känd för sin gyllene färg och rik smak.

Förgroning av sättpotatis

För att få ett försprång i odlingen kan du förgro dina sättpotatisar. Följ dessa steg:

 1. Placera sättpotatisarna i en ljus, sval miljö (ca 10-15 °C) i två till tre veckor.
 2. Lägg potatisarna med ögonen uppåt på en bricka eller i äggkartonger.

När groddarna är 2-3 cm långa är potatisarna redo att planteras.

Plantering

Plantera potatisarna på våren när jorden har värmts upp till minst 8 °C. Gör så här:

 1. Gör fåror: Gräv fåror som är ca 10-15 cm djupa och med ett avstånd på 60 cm mellan raderna.
 2. Plantera knölarna: Placera sättpotatisarna med groddarna uppåt med 30 cm avstånd mellan varje knöl.
 3. Täck med jord: Fyll tillbaka jorden över potatisarna men lämna en liten kulle ovanför varje knöl.

Skötsel och underhåll

För att din potatisodling ska bli lyckad behöver du ge plantorna regelbunden omsorg:

 1. Vattning: Potatis behöver jämn och riklig vattning, särskilt när plantorna blommar och knölarna utvecklas. Men undvik övervattning som kan leda till röta.
 2. Kupning: När plantorna är cirka 15-20 cm höga, kupa upp jord runt stjälkarna för att skydda knölarna från solljus och främja deras tillväxt. Upprepa kupningen varannan vecka.
 3. Bekämpning av skadedjur och sjukdomar: Potatisbladmögel och bladmögel är vanliga problem. Odla resistenta sorter, håll en god växtrotation och ta bort angripna blad för att minimera risken.

Skörd och lagring

Potatis är redo att skördas när plantornas blad börjar vissna, vanligtvis efter 90-120 dagar beroende på sort. Följ dessa steg:

 1. Låt plantorna vissna: Efter att bladen vissnat, låt knölarna ligga kvar i jorden i ytterligare 1-2 veckor för att stärka skalet.
 2. Gräv försiktigt upp potatisarna: Använd en grep eller spade, men var försiktig så att du inte skadar knölarna.
 3. Torka och lagra: Låt potatisarna torka i ett par timmar på jorden eller i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Förvara dem sedan i säckar eller lådor på en sval och mörk plats.

Sammanfattning

Odling av potatis kan vara både roligt och givande, framförallt när du får njuta av din egen hemodlade skörd. Med rätt förberedelser, god skötsel och några enkla steg kan du se fram emot en riklig och välsmakande potatisskörd på din kolonilott.

Har du några egna tips eller erfarenheter av att odla potatis? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Skriv en kommentar

Odla tomater på din kolonilott: Från planta till skörd

Odla tomater på din kolonilott: Från planta till skörd

Tomater är en favorit för många odlare och är både lättodlade och otroligt välsmakande. Här på Kolonilotten vill vi hjälpa dig att lyckas med dina tomatodlingar från början till slut. I detta inlägg kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att odla tomater på din kolonilott. Välj rätt sort Det första steget i din tomatodlingsresa är att välja rätt sort. Det finns många olika sorter som läm…

Visa hela inlägget
Att odla vitlök på din kolonilott: En praktisk guide

Att odla vitlök på din kolonilott: En praktisk guide

Vitlök är en suverän grönsak att odla på din kolonilott. Den tar inte mycket plats, är lätt att odla och har en stor mängd användningsområden i köket. Dessutom bidrar den till att hålla skadedjur borta från dina andra grödor. Steg 1: Rätt tid att sätta vitlök Den bästa tiden att plantera vitlök är på hösten, oftast i oktober eller november. Om du planterar dem på hösten kommer de att skjuta skott …

Visa hela inlägget
Att odla vinbär på din kolonilott: En steg-för-steg guide

Att odla vinbär på din kolonilott: En steg-för-steg guide

Vinbär är en storfavorit som både går att odla i kruka och direkt i jorden. De är rika på C-vitamin och går utmärkt att frysa in för senare användning. I denna guide ger vi dig en steg-för-steg genomgång av hur du odlar vinbär på din kolonilott. Valet av Vinbär Först och främst behöver du välja vilken typ av vinbär du vill odla. De mest populära sorterna i Sverige är röda, svarta och vita vinbär.…

Visa hela inlägget
Odla egen grönska: En guide för nybörjare på kolonilotten

Odla egen grönska: En guide för nybörjare på kolonilotten

Att odla sin egen mat på en kolonilott är inte bara givande och roligt, det är också ett utmärkt sätt att äta bra och billigt. Om du är nybörjare och inte vet var du ska börja, oroa dig inte! Här kommer en grundläggande guide för att komma igång med trädgårdsarbete på din kolonilott. Välj rätt grödor Börja med att välja rätt grödor. För en nybörjare kan det vara bra att börja med grönsaker som är …

Visa hela inlägget
Odla egna kryddor på kolonilotten: En steg-för-steg guide

Odla egna kryddor på kolonilotten: En steg-för-steg guide

Hej alla kolonilottälskare! Det är inte bara frukt och grönt som kan odlas i er lilla trädgård, men också kryddor. Att odla egna kryddor kan vara både roligt och givande. De ger inte bara fräschör till era recept, men också en härlig grön touch till lotten. Här är en steg-för-steg guide för hur ni kan odla egna kryddor på kolonilotten. Steg 1: Välj era kryddor Det första steget mot en framgångsrik…

Visa hela inlägget
Starta en ekologisk köksträdgård på kolonilotten

Starta en ekologisk köksträdgård på kolonilotten

Inledning Att odla din egen mat kan vara en fantastiskt givande upplevelse. I en ekologisk kolonilott kan du odla frukt, grönsaker och örter som är fria från kemikalier, vilket inte bara är bättre för dig, utan även för miljön. Men att starta din egen ekologiska köksträdgård på kolonilotten kan kännas överväldigande om du inte vet var du ska börja. Följande artikel kommer att guida dig genom proce…

Visa hela inlägget