Jultraditioner och pyssel i kolonistugan

Jultraditioner och pyssel i kolonistugan

När decembermörkret lägger sig och kolonilotten vilar under en vit snötäcke är det dags att bjuda in julen och skapa värmande traditioner i kolonistugan. Julen är en tid där vi får möjlighet att varva ner, njuta av gemenskap och återuppleva barnsliga minnen. I detta inlägget kommer jag att dela med mig av tips på hur du kan skapa julstämning i din kolonistuga med hjälp av enkla och naturnära pyssel samt några trevliga traditioner som kan bli nya favoriter för kommande år.

Pyssla med naturmaterial

Julen är perfekt för att pyssla och vad passar inte bättre än att använda det som naturen ger? En promenad i din koloniträdgård kan ge dig material som granris, tallkottar, vintergröna växter och kanske även torkade blommor från sommaren. Dessa material kan du använda för att skapa allt från kransar till julgransdekorationer. Att binda en egen krans är enklare än du tror och det behövs bara några få material. Ett styvt underlag som en metallring, lite ståltråd och grönt från trädgården.

Julbelysning och levande ljus

Belysning är avgörande för julstämningen. I kolonistugan, där kanske inte alla moderna bekvämligheter finns, blir levande ljus en central del av julen. Ställ ut lyktor och ljus på stigar, uteplatser och i fönster. Det skapar inte bara stämning men lyser också upp din vinterträdgård i den mörka tiden.

Julbak i miniformat

Ett litet kök i kolonistugan behöver inte sätta stopp för julbaket. Ta fram pepparkaksformarna och baka en sats pepparkakor. Du kan också göra små goda chokladpraliner att njuta av framför brasan. Kreativa lösningar som att använda en campingugn eller slow cooker kan också fungera utmärkt!

Gör ditt eget julgodis

Julen är också godisets stora högtid och att göra eget julgodis är inte bara roligt men också gott. Klassiker som knäck, ischoklad eller hemmagjorda marsipanfigurer höjer julstämningen och är perfekta att dela med grannarna på koloniområdet.

Musik och spel

Glöm inte bort musiken! Oavsett om du föredrar klassiska julsånger eller moderna julhits, så kommer musik att lyfta stämningen. Ha också några sällskapsspel till hands för trevliga stunder med familj och kolonigrannar.

Julbyten och gåvor

En fin tradition som kan starta på koloniområdet är ett julbyte eller 'Secret Santa' där alla deltagare får en person att förbereda en gåva till. Gåvorna kan med fördel vara hemmagjorda, som sylt, saft, inläggningar eller hemmaodlad honung.

Reflektion och planering för kommande odlingsår

Till sist, julen i kolonistugan kan också vara en tid för reflektion och planering. Ta fram odlingsdagboken och dröm dig bort till kommande säsongs planteringar och projekt. Det är också ett ypperligt tillfälle att skapa visionstavlor eller odlingsplaner.

Jag hoppas att dessa tips kan inspirera till en mysig och minnesvärd jul i kolonistugan. Oavsett hur du väljer att fira, se till att göra det som känns rätt för dig och din familj. God jul önskar jag er alla från mitt hjärta till ert!

Skriv en kommentar

Decemberpynt i kolonistugan: Så skapar du julstämning med naturmaterial

Decemberpynt i kolonistugan: Så skapar du julstämning med naturmaterial

December månad är en tid för mys och värme mitt i den mörkaste och ibland kyligaste perioden av året. Att skapa en julstämning i kolonistugan kan verka som en utmaning när snön kanske ännu inte lagt sitt vita täcke över koloniområdet och den frodiga grönskan är ett minne blott. Men med lite kreativitet och naturens egna skatter kan du förvandla din kolonistuga till en mysig juloas. Naturlig julpyn…

Visa hela inlägget
Så skapar du din drömkoloni på begränsat utrymme

Så skapar du din drömkoloni på begränsat utrymme

För många av oss är en kolonilott en dröm. En plats där vi kan odla våra egna grönsaker, blommor och örter, njuta av solen och koppla av. Men vad gör man om man har begränsat utrymme? Hur skapar man sin drömkolonilott på ett litet område? Här är några tips för att skapa grön lycka på litet utrymme. Håll det enkelt När du planerar din kolonilott bör du först tänka på vad du verkligen vill få ut av …

Visa hela inlägget
Vårkänslor i kolonilotten: Dags att väcka trädgården ur vintervilan

Vårkänslor i kolonilotten: Dags att väcka trädgården ur vintervilan

Vårsolen tittar fram och dagarna blir långsamt längre. Detta betyder att det är dags att väcka kolonilotten ur dess vintervila och förbereda för en ny säsong av odling och grönska. Men hur gör man för att ge trädgården den bästa möjliga starten på säsongen? Här följer några värdefulla tips för att göra din lott redo för våren. Först och främst är det viktigt att göra en ordentlig inventering av ko…

Visa hela inlägget
Insektshotell på din kolonilott: Främjar biologisk mångfald med enkla steg

Insektshotell på din kolonilott: Främjar biologisk mångfald med enkla steg

Jag tänkte idag prata om hur vi kan bidra till att främja biologisk mångfald genom att skapa insektshotell på våra små gröna oaser. Insektshotellen gynnar inte bara insekterna, utan även växtligheten då de är viktiga pollinatörer. Här kommer några enkla steg för att skapa ditt eget insektshotell! Steg 1: Välj Rätt Plats Det är viktigt att välja rätt plats för ditt insektshotell. En plats som är de…

Visa hela inlägget
Sex tips för en bättre kolonilott

Sex tips för en bättre kolonilott

En kolonilott är inte bara en plats för odling, utan också ett utrymme där du kan koppla av, vara kreativ och njuta av naturen. Att skapa en trivsam oas på din kolonilott kan vara en rolig och givande uppgift. Här kommer några tips och inspiration för att hjälpa dig på vägen. Planera din design Innan du börjar arbeta med din kolonilott är det viktigt att ha en klar vision om vad du vill åstadkomma…

Visa hela inlägget
Odla egna kryddor på kolonilotten: En steg-för-steg guide

Odla egna kryddor på kolonilotten: En steg-för-steg guide

Hej alla kolonilottälskare! Det är inte bara frukt och grönt som kan odlas i er lilla trädgård, men också kryddor. Att odla egna kryddor kan vara både roligt och givande. De ger inte bara fräschör till era recept, men också en härlig grön touch till lotten. Här är en steg-för-steg guide för hur ni kan odla egna kryddor på kolonilotten. Steg 1: Välj era kryddor Det första steget mot en framgångsrik…

Visa hela inlägget